Svätokatarinske víno
Najpredávanejšie
Svätokatarínske vína:
Slovenské „božolé“ s garanciou kvality. Nemusíte byť ani skúseným, ani vinárom, aby ste pochopili, že pojmom „mladé víno“ sa označujú vína, ktoré už tak povediac za čerstva opúšťajú pivnice, aby sa dostali na náš stôl. Zlé jazyky síce tvrdia, že ide o víno, ktoré sa neoplatí uchovávať, no tie milosrdnejšie jedným dúškom dodávajú, že kvalita mladého vína jednoznačne ukazuje na kvalitu celého ročníka. Ak je dobré mladé víno, bude daný ročník po období dospievania a dozrievania spravidla ešte lepším. Vo vinárskej definícii sa prívlastkom mladé označuje to víno, ktoré je produktom primárnej fermentácie hroznového muštu, bezprostredne po tom, čo skončí prvá fáza - tvorba vína. Nejde teda o druhové označenie, ale o životnú fázu – etapu, kedy je možné vlastne akékoľvek víno označiť touto nálepkou. V praxi sa však vinári vopred rozhodujú, ktoré víno budú ponúkať ako mladé, a ktoré nechajú vyzrieť. Tomu je následne podrobený aj technologický proces výroby a prípravy vína. Vo francúzskom štýle Pravdepodobne celosvetovo najznámejším mladým vínom je francúzske Beaujolias. Počul o ňom takmer každý. No nie každý vie, že ide práve o mladé víno, ktoré sa do predaja dostáva vždy presne minútu po polnoci v tretí novembrový štvrtok daného roka. Musí sa uznať, že marketing okolo Beaujolias Francúzi dotiahli k dokonalosti a jeho nasadenie často predbehne aj víno samotné. Možno práve to je jedným z dôvodov, prečo niektorí znalci tvrdia, že Beaujolias, či mladé víno obecne, nie je treba brať vážne. Mladé víno je spravidla veľmi jemné, svieže. Niektorí ho označujú ako hravé. Poet by možno povedal, že je ako mladá žena – veselé, nezrelé a omamné. Je veľmi rôznorodé, má mnoho podôb, štýlov a chutí. Obvykle sa vyznačuje – rovnako ako mladosť samotná – živelnosťou, naliehavosťou a čerstvosťou.